Wednesday, 22 June 2011

Mathematic in cooking

Mathematic in cooking..it's easy.wow memasak pun guna matematik..Cer tanya Chef-chef tentu mereka juga pakar matematik..Memasak juga perlukan sukatan..kadang-kadang kalau kita main belasah je campuran nya.Kalau menjadi lazat lah..kalau tak menjadi boleh la nak makan..Selalu aku kalau sukatan cawan ke boleh tahan lagi laa.kalau bagi aku sukatan g,kg...aku memang tak tau nak sukat..tak kan nak kena timbang selalu..hahaa..melambatkan kerja..Melalui sumber yang aku dapat dari dapurku sayang sangat sistematik jadual sukatan nye..senang dan mudah untuk memasak..


1 tahil = 38 g
3 tahil = 100 g
1 kati = 600 g

1 cawan metrik = 250 ml
4 cawan metrik = 1000 ml (1 liter)
1 sudu teh metrik = 5 ml
1 sudu meja metrik = 20 ml

Lain-lain Sukatan (anggaran) :

1 cawan gula/gula halus = 7 oz / 200 g
1 cawan beras = 6 oz / 185 g
1 cawan tepung = 4 oz / 125 g
1 cawan sagu = 5 oz / 140 g
1 cawan serbuk koko = 3 oz / 100 g
1 cawan horlicks = 3 oz / 100 g
1 cawan serbuk coklat = 3 oz / 100 g
1 cawan oats = 2 oz / 80 g
1 cawan cornflake = 30 g



cm = sentimeter
mm = milimeter
m = meter

Complete..kan senang kalau nak masak bila guna resepi Mat Gebu ke Dapurku Sayang ke..

No comments: