Tuesday, 19 April 2011

Mari explore HTML

letih juga meng explore HTML untuk blog nie..tapi best juga dapat banyak ilmu..explore dari google pun leh dapat banyak info..tu belum p yahoo lgi..opera la menda macam2 dalam intenet ni yang leh korek sampai hujung dunia..heee...kata orang ilmu perlu disampaikan..kalu tak beku je dalam otak kita n lama2 kita lupa..Manusia mati meninggalkan nama harimau mati meninggalkan belang..ish betol ke pepatah ni..kalau panjang umur boleh la aku memberi n menulis berapa banyak ilmu yang aku dapat tapi kalau pendek umur..hanya penulisan ini laa yang dapat disampaikan..heee..merapu ape lak ni..jom kita tengok n belajar camne nak Disable right click...hapuskan right click..erti kata tak mau bagi orang copy segala macam yang kita tulis..ada orang suka ada orang tak suka segala penulisannya di copy paste.brgantung pda setiap individu itu sndiri..

Hapuskan Right Click

Korang boleh tengok contoh massage yang akan keluar  



Tips yang Ke 2

1. Copy Paste kod ini

<script language=JavaScript>
<!--

//edit by unwanted


var message="
Masukkan Mesej Anda Disini";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


2. Paste pada "HTML/javascript" dalam blog anda.
Dashboard >Layout>Add a Page element >html/javascript


Contoh

Dah siap..Save then korang leh tengok hasilnya

Selamat mencuba 


 

No comments: