Wednesday, 1 June 2011

Gif / Animation..muat turun ke blog

Hari nie aku nak kongsi bagaimana nak upload gambar beranimasi atau format GIF..haa senang je..tak susah pun..tentu sesetengah dari kita sukakan gambar beranimasi..kartun..gambar atau teks lari-lari..aku pun suka..almaklum la aku ni buta html sikit..puas mencari ..puas kodek-kodek google..akhirnya jumpa..senang je pun..kepada yang berminat boleh la ambil ilmu nie..

1. Daftar akaun photobucket!, daftar http://s1096.photobucket.com
     Photobucket digunakan untuk mengupload gambar "gif" anda,
 2. Setelah mendaftar login ke photobucket, nanti akan muncul gambar seperti di bawah :


Cara Mengupload Upload Foto dan Video ke Photobucket :
 1. Checklist seperti yang dilingkari merah pada gambar di atas , klik upload images & video;
 2. Pilih gambar atau foto yang anda inginkan ( di upload);
  3. Setelah siap klik upload & video
 Tunggu sebentar proses upload sedang berlangsung...dan lihat hasilnya

kalau korang nak letak dalam blog..kena copy HTML gambar tu dulu..then pergi ke add widget di blog anda..pilih html dan paste code tadi..save...Selamat mencuba

Contoh yang aku buat

Photobucket

No comments: