Wednesday, 1 June 2011

Facebook Like n Share

Dan akhirnya aku yang buta HTML n blog ni dapat juga cari ..penat godek-godek intenet..bagus juga kan google..semua ada..type je apa korang nak ..berjela kuar..sampai tak ketahuan nk pilih yang mana..dah lama aku cari..actually dulu x menjadi sebab aku tak click expand widget..haih memang la tak reti..akhirnya dapat juga hidayah..senang je kan..

Keja senang je nak share pe yang korang type dalam facebook ..jom godek-godek di sini

Tutorial Cara nak Buat Share Button Facebook di Blog

Cara-caranya..

-Pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML
-Tick Expand Widget Templates
-Tekan CTRL + F cari kod di bawah ni..


<div class='post-header-line-1'/>

Copy kod share button dibawah ni then paste dibawah kod tadi.

<div style='float:right; margin-left:10px;'>
<script src="http://widgets.fbshare.me/files/fbshare.js"></script>
</div>


Tutorial Cara nak Buat Like Button Facebook di Blog 


 Ikut langkah-langkah di bawah untuk pasang widget facebook like button ni,

Langkah 1 : Backup Template Blog yang sedia ada sebagai backup. Bila ada error boleh restore balik.

Dashboard > Layout / Design > Edit HTML > Download Full Template

Langkah 2 : Tick pada Expand Widget Templates

Pastikan tick dulu, kalau tak kod yang nak dicari tak jumpa.

Langkah 3 : Cari kod <data:post.body/>Untuk memudahkan pencarian, tekan Ctrl + F pada keyboard.

Langkah 4 : Masukkan kod di bawah selepas kod <data:post.body/>



<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>


Langkah 5 : Save Template

Selamat Mencuba

No comments: