Tuesday, 14 June 2011

Itu Lumrah Manusia

Lumrah manusia tak pernah puas dengan apa yang ada..bila hidup miskin kita akan cakap bila la nak kaya..bila kita dah kaya ..akan susah hati pulak..dan boleh menyebabkan kita jadi bongkak..tetapi ingatlah semasa kita miskin itu satu ujian dariNya untuk menguji kesabaran kita..bila mana kita kaya kita akan ingat waktu susah dahulu..di situ lah menguji tahap keimanan kita..supaya tidak menjadi bakhil dan membangga diri..Berwasatiah dalam kehidupan..Kesederhanaan di dunia dan akhirat.

Cinta...Bila cinta akan datang..orang tentu akan bertanya bila kamu nak ada kekasih..bila seseorang dah jatuh cinta..dan mengikat tali pertunangan.bagi sesetengah orang mungkin akan mengambil masa yang lama untuk mengumpul duit.orang akan bertanya juga bila nak kawin nie..Tengah kumpul duit jawapannya..Bila dah tiba hari perkahwinan semua orang akan diam kejap..beberapa bulan selepas berkahwin..ada lagi pertanyaan,ermmm bila nak bertiga pula nie..bila nak menimang cahaya mata...dan seterusnya..orang tetap akan bertanya..itu memang lumrah manusia..memang tak dapat nak di elakkan.

Zaman belajar lah zaman paling seronok,orang akan bertanya juga..'anak kamu masuk U mana,result Exam ok ke'..peluh menjawabkan tambahan pula bagi sesetengah ibu bapa yang anak mereka lemah dalam pelajaran..Bila dah masuk U orang akan tanya juga bila nak habis study..ohh macam-macam kan..Dah habis pun study..result boleh tahan la..bila nak kerja..kerja apa..gaji ok ke..bila nak pakai kereta..pakai kereta apa..tiada fullstop.

Itulah lumrah manusia..semua orang akan alami..betul tak..

No comments: